Låna pengar online (guide)

Guiden innehåller samarbetslänkar: Läs disclaimer längst ned på sidan. Vi samarbetar endast med företag som vi själva gillar!

Guide: ca 8 minuter

Du lär dig: Att få så låg ränta som möjligt när man lånar pengar. Här kan man i vissa fall spara många tusenlappar.

Jämför olika bankers räntor

När man ska låna pengar från banker så kan det ofta löna sig att pruta.

  1. Använd compricer (jämförelsetjänst) för att hitta banken som erbjuder lägst ränta för den typen av lån du vill ha.
  2. Kontakta andra banker och säg att du fått erbjudande om en viss ränta hos en konkurrerande bank.
  3. Välj den bank som erbjuder lägst ränta.
  4. Om ingen bank vill förhandla så väljer du den banken med lägst ränta i jämförelsen.

För att jämföra räntor online på compricer (länk) så klickar du bara på fliken ”Lån” som på bilden nedan, och väljer sedan det lån som är aktuellt för dig. Man får även välja om man vill jämföra räntor för ett nytt lån eller om man vill förhandla om sitt nuvarande lån.

Vad som krävs för att låna pengar till låg ränta

När långivare såsom banker ska vilja låna ut pengar så vill de såklart ta så låg risk som möjligt. Om de bedömer risken som högre, blir också räntan du får betala högre. 

Vad anser långivarna att vara låg risk? Tänk dig att du tar ett lån på t.ex Swedbank. De vill då såklart att du ska kunna betala tillbaka på lånet utan svårigheter. Därför är en stabil inkomst/ekonomi en viktig sak som långivare tittar på. Det viktigaste är dock om man har en säkerhet eller inte. En säkerhet/pant är något som långivaren tillslut kan få sälja och ta pengar ifrån för att täcka din skuld om du inte skulle betala, t.ex din bostad när du tar ett bolån. 

Det är såklart även en fördel om man inte har några betalningsanmärkningar osv. eftersom det tyder på att du är skötsam med ekonomin och bankerna tolkar det som att du är en lågrisk-kund när de bedömer ditt kreditbetyg (vilken risk de bedömer att ditt lån innebär). Kom ihåg att betala räkningarna i tid!

Olika typer av lån

Bolån – Billigt lån eftersom du har en säkerhet i form av din bostad. En av de mest fördelaktiga lånetyperna.

Billån – Ofta bättre lån än de flesta privatlån eftersom man har bilen som säkerhet. Om du ändå tänkt skaffa bil kan du titta på om det är värt att ta ett billån. Däremot innebär bil ofta en stor kostnad, så om man kan cykla eller åka kollektivtrafik istället så kan det innebära en stor besparing.

Privatlån/Blancolån – Lite dyrare lån eftersom du inte har någon säkerhet. För att ta dessa lån behöver man oftast en fast anställning/pension och inga betalningsanmärkningar.

CSN – När du pluggar. Lånet är också billigt och kan vara väldigt fördelaktigt att ta om man studerar.

SMS-lån och liknande – Lån till en hög ränta. Undvik!

Avanza superlånet – För avanza-bankens (banken vi rekommenderar för aktiehandel) egna kunder erbjuder de ett fördelaktigt lån som kallas ”superlånet” där man har sina aktier som säkerhet. Just nu kan man få gratis ränta (Låna räntefritt) upp till 50 000kr (Max belåningsgrad 10%). Läs mer om hur det funkar på avanzas sida genom länken nedan!

Att använda lån som "hävstång"

Att låna pengar kan också vara fördelaktigt vid investeringar. Genom att låna pengar till en låg ränta, som man sedan investerar och får en högre avkastning på, så kan man gå plus på affären. Det innebär såklart alltid en risk, så om du ska belåna dig för att investera bör du vara medveten om riskerna.

Anta att du har 100 000kr i en aktiefond som gått plus 7% på ett år. Om du då hade lånat 20 000kr till en ränta på 4% och även lagt de pengarna i aktiefonden, så hade du varit 20% belånad (120 000/100 000) men ökat pengarna från 120 000 till 120 000 * 1,07 = 128 400kr.

Utan lån: 100 000kr * 1,07 = 107 000kr. 7000kr vinst.

Med lån: 120 000 * 1,07 = 128 400kr. 20 000kr * 0,04% = 800kr ränta. 128 400kr (totala värdet på aktiefonden efter ett år) – 20 000kr (lånade pengar som du ger tillbaka) – 800kr (ränta) – 100 000kr (dina egna pengar) = 7600kr vinst.

Här är ett exempel på hur du kan använda belåning vid aktiehandel. Läs mer om aktier i vår aktie-guide!

Rekommenderade guider

Bonustrading

Lär dig omsätta spelbolags bonusar och få ut vinst.

Aktiehandel

Lär dig handla med aktier och få dina pengar att växa.

Få gratis hjälp i vår facebook-grupp

Gratis e-bok till din email▼

Inkomstguiden på facebook▼

Kontakta oss▼

Innehållsförteckning

Top

Den här hemsidan använder cookies: Läs mer här.