person till person-lån & ränta

Guiden innehåller samarbetslänkar: Läs disclaimer längst ned på sidan. Vi samarbetar endast med företag som vi själva gillar!

Guide: ca 7 minuter

Du lär dig: Att investera i lån och hur man kan få ränta på sina pengar.

Person till person-lån

Person till person-lån är något som är lite mer riskfyllt än att ha pengar på ett sparkonto, men det är ändå ett bra alternativ, speciellt när räntan är låg. Man kan då låna ut sina pengar till olika privatpersoner genom en tjänst som t.ex Lunar (tidigare lendify). Jag har kollat en del på marknaden och anser att Lunar är det säkraste alternativet när man ska låna ut sina pengar till andra personer, samt har väldigt bra kundservice om man undrar över något.

Tryck här för att komma till hemsidan och öppna ett konto. Själv satte jag in 2000kr för att testa på tjänsten när jag gjorde den här guiden, och nu när jag uppdaterar ca 2år senare har jag fått nästan 7% i årsavkastning vilket är väldigt, under en period med låga räntor i Sverige. När man loggar in får man välja olika lån att investera i om man klickar på ”Investera manuellt” vilket är lite kul då man kan se info om personen man lånar ut till innan man bestämmer sig för att låna ut.

Om man istället vill slippa göra något och vill att Lunar sköter allt åt en så kan man klicka på Autoinvest. Det är en tjänst där man får sina pengar automatiskt investerade i lite olika lån som också är ett bra alternativ om man inte har tid eller lust att välja sina lån själv. Här nedanför kan du se en bild på hur det ser ut när man har loggat in, och på bilden under denna så ser du hur min profil såg ut 2019.

låna ut pengar

Som du kan se på bilden nedan så låg min årsränta på lunar/lendify på 6,79%. Den är såpass hög eftersom jag har valt att låna ut till privatpersoner och det har såklart lite högre risk än ett enkelt sparkonto. För att riskerna ska hållas nere så graderar Lunar själva alla som ansöker om lån på en skala mellan A-F och de gör i princip samma kreditbedömning som bankerna skulle ha gjort. 

När du har satt in pengar på Lunar kan du som sagt antingen klicka på ”Investera manuellt” för att se exakt vilka du lånar ut till, eller rulla ned lite och klicka på ”Autoinvest” för att låta Lunar investera pengarna åt dig. Om du nu skulle vilja öppna ett konto så kan du klicka här (länk).

lendify

Du kan även ta egna lån om du är ute efter en bra ränta. Ofta får du låna pengar till lägre ränta när du lånar på Lunar istället för att ansöka om lån hos någon av de andra bankerna. Man ska dock vara försiktig när man lånar pengar, eftersom man inte vill hamna i en situation där man inte kan betala tillbaka lånet. Det kan dock vara perfekt att låna pengar om man är i en bra ekonomisk ställning och vill låna för att få hävstång på sina investeringar. Om du har 100 000kr på banken så kan du t.ex låna 10 000kr på Lunar för att få 10% hävstång.

Ett till alternativ som är populärt på peer-to-peer marknaden är Savelend. Om man vill testa på deras tjänst och jämföra med Lunar/Lendify så kan man klicka här. Tjänsterna har inga större skillnader men det kan vara intressant att notera att Savelend är ett svenskt företag medan Lunar är ett danskt.

Om man tror att ens investeringar kommer öka med 7% per år så kan det bli gynnsamt att låna pengar och investera dem. Var bara väldigt försiktig med hur mycket du lånar och att du har råd att förlora pengarna om något skulle gå snett. Vi säger nu att du kan låna 10 000kr till 3% ränta. Om du investerar de 10 000 kronorna i aktier eller fonder så att dina 10 000kr ökar med 7% per år så skulle du efter första året ha tjänat 400kr. Din investering hade ökat i värde med 700kr och din ränta hade varit 300kr = 400kr vinst (teoretiskt exempel och utan skatt). 

Om du hade väntat 10 år och kapitalet hade ökat med 7% per år så skulle du ha tjänat 6671kr extra bara på att ha lånat pengar, utan att röra ett finger (räknat utan amorteringar). Det kan alltså vara värt att låna till låg ränta och investera om man har råd att ta den risken. Detta sker dock såklart på egen risk och om man inte vet vad man håller på med så kan man hålla sig till att bara låna ut pengar till andra och få ränta på dem.

Räntefonder

Utöver person till person-lån så vill vi tipsa om att räntefonder finns. Räntefonder heter de fonder som består av räntepapper. Räntan som uppstår i fonderna kan komma från staten eller från företag. Det finns korta räntefonder som ger låg avkastning till lägre risk och långa räntefonder som ger lite högre avkastning till lite högre risk. När marknadsräntan sjunker så ökar långa räntefonder mer i värde. 

Man kan investera i räntefonder genom sitt konto på Avanza eller någon annan bank. Klicka här för att komma till Avanza. Om du vill kolla upp Spiltans räntefond så är det bara att söka efter den på avanzas hemsida och sen investera så mycket som du vill.

Sparkonto

Om man vill spara pengar i ett sparkonto och få garanterad ränta, så bör man först jämföra vilket sparkonto som ger bäst ränta, och även se över vilken bindningstid man kan tänka sig ha.

På compricer kan man lätt jämföra bankernas sparkonton och se vilket som är bäst. Om ni klickar på länken till compricer så kommer ni till sidan på bilden nedan. Man kan efter det klicka på ”Sparande” så kommer sidan där man jämför sparkonton upp.

På jämförelsesidan på compricer kan man sedan fylla i vilket belopp man tänkt spara, om det ska vara någon bindningstid (räntorna är högre om man väljer bindningstid) och man kan även välja om man vill att man ska få göra några fria uttag under bindningstiden. Jämför vilket sparkonto som passar bäst för just dig, och öppna sen ett sparkonto på den banken!

Rekommenderade guider

Spara pengar-guiden

Lär dig spara pengar och få mer pengar över varje månad.

Hemsida

Lär dig skapa en egen hemsida enkelt, billigt och fort.

Få gratis hjälp i vår facebook-grupp

Gratis e-bok till din email▼

Inkomstguiden på facebook▼

Kontakta oss▼

Innehållsförteckning

Top

Den här hemsidan använder cookies: Läs mer här.