Skapa en hemsida

Guiden innehåller samarbetslänkar: Läs disclaimer längst ned på sidan. Vi samarbetar endast med företag som vi själva gillar!

Guide: ca 35 minuter

Du lär dig: Att skapa en helt fungerande, proffsig och modern hemsida.

Har du ett företag? Vi kan göra hemsidan åt dig, se: foretag.inkomstguiden.se/hemsidor

Skapa din egen hemsida

(Genomförs enklast på dator)

Här kan du lära dig hur du gör din egen hemsida och tjänar pengar på den. Steg för steg visar jag exakt hur jag gjorde en modern hemsida  (svenskaspeltips.com) och jag visar bilder på alla steg som jag gjorde för att dra igång sidan. Efter de 4 första stegen så har du gjort klart hela hemsidan. På steg 5 och 6 kan du sen se hur man tjänar pengar och marknadsför hemsidan. Efter det så har du en hel hemsida som du kan börja tjäna pengar på direkt!

Varje steg i denna guide borde ta ungefär 5-15 minuter. Man behöver heller inte göra alla steg på en och samma gång, man kan göra ett steg i taget.

För att skapa din egen hemsida behöver du två saker. Ett domän-namn (själva namnet på hemsidan, t.ex inkomstguiden.se) och sedan behöver du även ”hosting”, alltså att du betalar för själva driften av hemsidan. Genom att göra som jag gjorde i den här guiden så får du en hemsida (domän + hosting) för ca 80kr i månaden!

Man kan sen tjäna pengar på hemsidan som jag gör genom reklam och affiliate-länkar (Läs mer på steg 5). Om du istället hade tänkt sälja saker på din hemsida så kan du kolla in hur man gör en webbshop (länk).

Steg 1: Webbhotellet

Första steget är att göra ett konto på webbhotellet. Klicka här för att komma till one, som är det webbhotellet jag använder mig av i den här guiden.

När du klickar på länken så kommer du till startsidan som på bilden nedan. Tryck sedan på den blå knappen ”Kom igång”.

Efter du har tryckt på ”kom igång” så ser du alternativen som på bilden nedan. Klicka nu på ”Köp nu” på alternativet i mitten, entusiast. Eller något annat alternativ om du skulle vilja det.

När du har valt paket så kommer du till en sida där du ska välja ditt domän-namn (vad hemsidan ska heta). Eftersom jag ville ha svenskaspeltips.com så skriver jag in ”svenskaspeltips” och väljer sedan .com. Man kan även välja .se som domän vilket är lite billigare. Med en .se-domän så skyddas automatiskt dina kontaktuppgifter så att ingen på internet vet vem du som ägare av hemsidan är. Med .com-domän så kan man köpa till domänsekretess för 8kr i månaden.

När man valt domän-namn så klickar man alltså på ”Välj” och sedan ”Till kassan” som kommer upp. Designen på one.com i år kan se lite annorlunda ut men allting funkar på samma sätt som när jag skapade min hemsida.

Nästa steg är att fylla i dina uppgifter (namn och email) och sedan trycka på ”Nästa”. Skriv sedan in dina uppgifter som behövs för att gå vidare.

Om du ska köpa en .com-domän så kan det vara bra att köpa med ”Domänsekretess” som skyddar dina uppgifter från att andra på internet kan se vem du är. När du har skrivit in dina uppgifter och valt om du vill ha domänsekretess så klickar du på ”Till kassan” som jag gör på bilden nedanför!

Efter det så väljer man betalningsmetod och klickar på ”Köp”. Kontrollera även att dina uppgifter blev korrekta.

För mig blev kostnaden 827,5kr för ett helt år, vilket blir 69kr i månaden. Med reklam och affiliate-länkar så kan det bli en riktigt lönsam hemsida med så låga kostnader. När du har betalat så kommer rutan nedanför där det står att du har fått ett email med mer information.

Nu ska du alltså gå in på din e-mail och leta upp mailet som de har skickat till dig. Mailet jag fick hade rubriken ”Orderbekräftelse – svenskaspeltips.com”. I mailet finns en länk som det står ”Slutför beställning” på. Nedanför kan du se hur mitt email såg ut.

När man klickar på ”Slutför beställning” så får man inom 5 minuter ett till mail (”Välkommen till one.com”) med instruktioner om hur man väljer ett lösenord. Klicka i det mailet på ”Välj lösenord” för att gå vidare.

Efter man har valt lösenord så trycker man på ”Spara” och man kommer då in i kontrollpanelen! Du har nu gjort klart steg 1 och kan gå vidare till steg 2.

Steg 2: Installera wordpress

När man är klar med det första steget så är det dags att börja bygga upp hemsidan. Det jag och de flesta andra använder sig av när man bygger en hemsida är ”wordpress”. Det är ett enkelt verktyg för att bygga upp sin hemsida.

Om du har gjort klart steg 1 så kommer du in i kontrollpanelen som ser ut som på bilden nedanför.

Man ska nu klicka på den blå rutan i mitten där det står ”WordPress 1-klick” för att installera wordpress.

Klicka sen på ”Ny installation” och sen på ”Installera”. Efter det så klickar du på ”fortsätt” och sen kommer du till sidan på bilden nedanför. Där skriver du in ett användarnamn, lösenord och email. Det är viktigt att du kommer ihåg lösenordet så det kan vara bra att skriva ned det.

Efter det så väljer du titel, slogan, kryssar i villkoren och klickar sen på ”Fortsätt”. Jag skrev in ”Svenska speltips – Speltips om fotboll och hockey”.

Man kan sen välja ett av deras tema, eller lägga till ett tema senare från wordpress. Jag kör med samma tema som jag använder här på inkomstguiden.se, som heter ”Sydney”. Eftersom jag tänker välja sydney-temat så skrollar jag ner längst ned och trycker på ”Gå till instrumentpanelen”.

Efter det så kommer man till startsidan där man kommer göra alla inställningar för hemsidan och skapa alla sidorna. På bilden nedanför kan du se hur det ser ut!

Steg 3: Installera tillägg och tema

När du vill logga in på din hemsidas wordpress så kommer du alltid dit genom att gå in på din hemsidas domän + /wp-admin. Jag loggar alltså in på min hemsidas wordpress genom att gå till svenskaspeltips.com/wp-admin.

Det första jag gör är att fixa mina ”tillägg”. Det finns många olika tillägg med olika funktioner som att t.ex förenkla skapandet av sidor eller göra bildspel eller liknande saker. Om man trycker på tillägg till vänster så ser man alla tillägg (plugins om det står på engelska) och där kan man uppdatera/lägga till/ta bort tillägg. Eftersom jag tänker bygga upp hemsidan som jag gjorde med inkomstguiden.se så tar jag bort alla tillägg. Det kan dock vara bra att spara ”One.com themes and plugins” om man vill ha deras teman och tillägg i framtiden gratis.

De tillägg jag lägger till nu är dessa:

iThemes Security (Ett bra tillägg för att öka säkerheten lite extra)

Page Builder av siteorigin (tillägget jag bygger upp sidorna med)

-”Siteorigin widgets bundle” + ”Livemesh SiteOrigin Widgets” + ”SiteOrigin CSS” (Några extra tillägg till Page Builder)

Sydney toolbox (Tillägg till temat sydney som jag kommer installera snart)

När du har alla tillägg så är det dags att installera temat för hemsidan. Till vänster i hemsidans wordpress hittar du ”Utseende” eller ”appearance” på engelska, precis över tillägg-knappen. Tryck där och tryck sedan på ”teman”. Tryck sen på ”lägg till nytt”. Du ska sen ladda upp temat Sydney som du kan ladda ner gratis här: https://sv.wordpress.org/themes/sydney/ 

Tryck bara på ”Ladda ner”. Du kommer då få en zip-fil nerladdad som du sen ska ladda upp på hemsidans wordpress genom att trycka på ”Ladda upp tema”. Se bilden nedan för hur det ser ut när du laddar upp temat. Man trycker på ”Välj fil” och sen väljer man bara zip-filen som man nyss laddade ner.

När du har laddat ner temat och installerat klart så kan du aktivera det genom att trycka på ”Teman” igen, och trycka på ”aktivera” på Sydney. På bilden nedanför ser du hur man gör.

Prova nu att skriva in domänen och gå till din hemsida så kan du se att din hemsida börjar forma sig och att den direkt ser ut lite som inkomstguiden.se eftersom vi använder samma tema.

För att ändra om lite hur det ser ut på hemsidan så kan man trycka på ”Utseende” och sen på ”Anpassa”. Du kommer då till din hemsida och kan ändra text, färger, bakgrundsbild och även ladda upp din egen logga. Om du inte har en logga så kan du göra en själv i t.ex photoshop eller köpa en för cirka 40kr från fiverr. För att komma till fiverr kan du klicka här. Där kan du söka på ”Logo” och välja någon designer som gör en logga åt dig för bara 5$.

En bakgrundsbild kan du ladda ner gratis från en sida som t.ex pixabay.com och använda på din hemsida.

Det finns så mycket man kan göra att jag inte kan ta upp allt här. Du kan lära dig mer om wordpress och Sydney-temat genom att t.ex söka på youtube.

Steg 4: Skapa sidor till hemsidan

Nu är det dags att göra en meny med dina sidor som du kommer ha på hemsidan. Tryck på ”Utseende” och sen ”Menyer” i hemsidans wordpress. Du kommer då till sidan på bilden nedanför.

Här kan du välja hur dina sidor ska visas på din hemsida. Efter man har skapat en sida så kan man lägga till den i menyn, och sidan visas då som en flik på din hemsida. Det första man gör är att trycka på den blå knappen ”Skapa meny”. Sen ska man klicka i ”Primary menu” för att menyn ska bli aktiv på din hemsida. Sen trycker man på ”Spara meny”. Just nu finns det bara 2 sidor i menyn, ”Hem” och ”Exempelsida”

Du kan nu gå tillbaka till din hemsida och se att två flikar har kommit upp som man kan klicka på (de två sidorna i menyn).

Vi vill dock inte ha kvar exempelsidan i menyn, så man kan ta bort den genom att klicka på pilen neråt vid ”Exempelsida” i menyn, och sen klicka på ”Ta bort”. Se bilden nedanför. Pilen som man klickar på för att ta bort en sida från menyn är inringad i rött. För att lägga till en sida som du har skapat i menyn så har jag ringat in i blått hur man gör. Först kryssar man i den sidan man vill lägga till och sen trycker man på ”Lägg till i meny”.

När du har skapat en meny är det dags att göra sidor som du kan lägga till i menyn för att de ska synas på din färdiga hemsida.

Klicka på fliken ”Sidor” och tryck på ”Skapa ny” för att börja på en ny sida. Du borde ha en plan för vilka sidor du ska ha på din hemsida. På inkomstguiden.se har jag t.ex sidor för alla olika sätt att tjäna pengar. På svenskaspeltips.com ska jag nu göra en ny sida med de ”Senaste tipsen”. När man nu gör en ny sida så kan man använda sig av ”Page Builder” (tillägget som vi installerade). Tryck på page builder (inringat på bilden nedanför).

Tryck sen på ”Lägg till widget” och välj en widget som heter ”SiteOrigin editor”. Man kan då klicka på rutan där det står siteorigin editor (se bilden nedanför och klicka på det inringade området till vänster), och efter det börja skriva på sin sida. Klicka sen på ”Färdig” och ”Publicera” för att publicera din nya sida.

Gå sen tillbaka till ”Utseende” och vidare till ”Menyer” för att lägga till din sida till menyn så att den dyker upp på din hemsida, precis som jag gör nedanför. Tryck sen på spara meny så är det klart!

Nu har du lärt dig hur man skapar och lägger till sidor. Om du vill lära dig mer om wordpress och temat Sydney så rekommenderar jag att du googlar eller söker på youtube efter mer information. Annars kan du gå vidare till steg 5 och lära dig tjäna pengar på din hemsida.

Steg 5: Reklam och affiliate-länkar

Detta är steget som gör att vi kan tjäna pengar på vår hemsida. Om du t.ex har skrivit om olika klockor på din hemsida så kan du genom ”affiliate-nätverk” tjäna pengar genom att skicka vidare dina läsare till sajter som t.ex klockor.nu. Om nu någon av dina läsare köper en klocka så får du provision för köpet! Om du får 10% i provision och din läsare köper en klocka för 2000kr så får du alltså 200kr.

Ett affiliate-nätverk som jag är med i heter Adrecord. Det är både enkelt och har många företag som man kan länka till på sin hemsida. Klicka här för att komma till deras hemsida. Där kan du göra ditt eget konto snabbt och enkelt och sedan börja välja företag att marknadsföra åt. På fliken ”Program” så hittar du alla företag. På bilden nedanför ser du hur det ser ut!

Man kan då få sin egen affiliate-länk till företaget som automatiskt registrerar när någon av dina läsare klickar på länken och köper något. Man kan också förkorta länken genom t.ex bit.ly. Då kommer länken se ut ungefär såhär (bit.ly/abcd) istället för lång och krånglig. Klicka här för att komma till bit.ly och förkorta din länk. Det ser då bättre ut när du klistrar in den korta länken i dina texter på hemsidan.

Om du vill ha reklam på din hemsida och tjäna pengar på det sättet så rekommenderar jag Googles tjänst Adsense. Med Adsense så sätter du upp reklam på din hemsida men väljer inte själv från vilka företag reklamen är. Företagen har redan betalat Google och sen betalar google dig för att du har deras reklam på din hemsida. Gör ett konto här på: adsense.com. Om du har problem med att sätta reklamen på din sida kan du söka efter hur man gör på youtube.

Jag rekommenderar dock att fokusera på affiliate-intäkterna främst eftersom du troligen tjänar mest pengar på det. Dessutom är det snyggt utan reklam på bloggen.

Steg 6: Marknadsför hemsidan

När du är klar med din hemsida och har reklam/länkar som gör att du kan tjäna pengar så är det dags att sprida din hemsida och få fler besökare!

Här är några sätt att marknadsföra:

-Gör sidor på sociala medier: Gör t.ex en facebook-sida som dina läsare kan gilla och gör reklam där när du t.ex har gjort ett nytt inlägg. Du kan även göra utlottningar på facebook. Kanske dela ut en rabattkod någonstans för 500kr som nån har chans att vinna om de delar/gillar/taggar en vän i ditt inlägg på facebook. Detta kan ge mycket trafik till din facebook-sida som länkar vidare till din hemsida.

-Ha bra material på hemsidan: Ge folk en anledning att komma tillbaka till din hemsida i framtiden. Skriv om saker som du tror att läsarna kan uppskatta, och sälj sen in en produkt som läsaren kan bli sugen på att köpa.

-Facebook-grupp: Skapa en facebook-grupp kring ämnet som din hemsida handlar om. Bjud in folk i gruppen och skriv inlägg som länkar till din hemsida. Efter ett tag när det har kommit in många i gruppen så behöver du inte skriva något, eftersom folk i gruppen gör inlägg själva. Ibland kan du gå in och länka till din hemsida så att de i gruppen läser och kanske köper någon produkt som du har en affiliate-länk till.

-Betald marknadsföring: Reklam på t.ex facebook. Med facebook-reklam så kan man välja en specifik målgrupp att marknadsföra till. T.ex om man har en hemsida som handlar om golfprodukter så kan man välja de som gillar golfsidor på facebook. Gå in på https://facebook.com/business och klicka sedan på ”Skapa en annons”. Skapa ett konto på den sidan och kom sen igång direkt. Från sidan https://www.facebook.com/ads/manager så klickar du på ”Skapa annons” högst upp till höger och väljer sedan ”trafik”, rullar ned och klickar på fortsätt.

Rulla ned tills det står ”Målgrupp” som på bilden nedanför. Det är här du väljer din målgrupp för reklamen. Om du har en hemsida riktad till svenskar så väljer du Sverige och Svenska som språk, sen kan man justera åldern till en ålder som du tror passar dina läsare, och det bästa av allt, att man kan skriva in intressen eller sidor som målgruppen ska gilla på facebook. Som ni ser så har jag skrivit in golf som intresse, som ett exempel ifall man hade en hemsida där man skrev om golfprodukter! Man kan även skriva in populära människor inom kategorin, t.ex  det svenska golfproffset Henrik Stenson. Då kommer hemsidan marknadsföras till Henrik Stensons fans.

Det finns många funktioner i facebooks reklamtjänst, men det här duger gott för oss i början. Rulla ned längst ner på sidan för att välja budget för din marknadsföring. Jag rekommenderar att börja smått med runt 50kr om dagen som daglig budget. När du har valt budget så klickar du på ”Fortsätt”. Sen låter du reklamen gå i några dagar för att se om du får några läsare som gör köp via dina affiliate-länkar, alltså om reklamen är värt pengarna. Om du märker att reklamen genererar vinst så är det bara att höja den dagliga budgeten så att du når fler läsare med din reklam!

Få gratis hjälp i vår facebook-grupp

Gratis e-bok till din email▼

Inkomstguiden på facebook▼

Kontakta oss▼

Innehållsförteckning

Top

Den här hemsidan använder cookies: Läs mer här.