Investera i fonder

Guiden innehåller samarbetslänkar: Läs disclaimer längst ned på sidan. Vi samarbetar endast med företag som vi själva gillar!

Guide: ca 7 minuter

Du lär dig: Vad fonder är och hur man investerar i dem.

Vad är fonder och hur investerar man i dem?

Att investera i fonder är både enkelt och bekvämt för dig som vill investera pengar. Genom att köpa en ”indexfond” (en fond som följer börsens kurs) utan avgifter, så kommer det faktiskt troligen gå bättre för dig än för majoriteten av alla andra investerare.

Det finns olika typer av fonder. Det vanligaste är aktiefonder, fonder som består utav många olika aktier (läs mer om aktier här). Om du köper en ”indexfond” så är det en fond som består av 100% aktier. Sen finns det också räntefonder som består av räntepapper (ränta från staten/företag som lånar ut) samt blandfonder som är en blandning av aktier och ränta.

Om du är långsiktig så är aktiefonder och aktier bäst. Annars kan blandfonder/räntefonder vara något för dig, men då kan ett bättre val vara att låna ut till privatpersoner istället och få högre ränta (Klicka här för att läsa mer om ränta).

Man kan spara i fonder på olika typer av konton. Vanligast är ISK (investeringssparkonto) eller ett vanligt Aktie- och fondkonto. Fördelen med ISK är att man kan slippa undan mycket skatt om man har bra avkastning, vilket man såklart siktar på. Ifall du skulle gå minus så skulle det dock i efterhand vara bättre att ha haft ett Aktie- och fondkonto. De flesta rekommenderar dock långsiktigt sparande i ett ISK-konto. Detta kan du öppna hos t.ex Avanza som vi gör i Steg 1.

Steg 1: Ha ett konto på en billig bank

För att skaffa ett ISK eller ett aktie- och fondkonto så behöver du vara kund hos en bank. Om du är kund hos någon storbank (Nordea, swedbank, handelsbanken osv.) så kan du investera från deras hemsidor men det finns nackdelar med att göra det. Man kan spara väldigt mycket pengar genom att undvika avgifter och istället ha fonderna hos de populära internetbankerna som t.ex Avanza och Nordnet.

Hos avanza finns det även en fond som heter ”avanza zero” som är en indexfond helt utan avgifter. Den kan man dock bara investera i om man är kund hos avanza-banken. Klicka här för att komma till avanza och öppna sedan ett konto snabbt och enkelt.

Steg 2: Att välja och köpa fonder

Med aktier så är det viktigt att sprida riskerna och köpa många olika aktier. Det är dock inget man måste göra med fonder eftersom riskerna redan sprids på alla de aktier som finns i fonden du köper (vanligtvis upp mot 100 olika aktier).

För er som vill göra det enkelt och bekvämt så kan man bara köpa ”Avanza zero”. På Avanzas hemsida söker du bara på fondens namn och sen kan man välja om man vill investera en gång eller om man vill månadsspara. De har en riktigt bra tjänst för att automatiskt månadsspara valfritt belopp varje månad. På bilden nedanför kan du ser hur det ser ut när man har sökt efter fonden Avanza zero.

investera i fonder

Som du ser så har fonden 0% avgift! Förr hade alla fonder höga avgifter vilket gjorde att bankerna tog stora delar av din vinst.

Anledningen till att fonden bara har 2 stjärnor på ”morningstar” är att småbolagsfonderna gått så bra de senaste åren och fått högre betyg, medan indexfonderna har fått lägre. Det är dock högre risk att ha en småbolagsfond och därför rekommenderar jag alla nybörjare att spara i Avanza zero. Om du vill ha lite småbolagsfonder också så kan du t.ex investera 80% i Avanza zero och 20% i en bra småbolagsfond som exempelvis ”Carnegie småbolagsfond” som också finns på avanzas hemsida.

För att se en lista på de bästa småbolagsfonderna så kan du på avanzas hemsida klicka på Spara & Investera -> Fonder -> Fondfiltreraren och leta upp en småbolagsfond med hyfsat låg avgift (runt 1% är bra för småbolagsfonder) och bra avkastning de senaste åren.

Få gratis hjälp i vår facebook-grupp

Gratis e-bok till din email▼

Inkomstguiden på facebook▼

Kontakta oss▼

Top

Den här hemsidan använder cookies: Läs mer här.