Investera i aktier

Guiden innehåller samarbetslänkar: Läs disclaimer längst ned på sidan. Vi samarbetar endast med företag som vi själva gillar!

Guide: ca 10 minuter

Du lär dig: Hur aktier fungerar och hur man investerar sina pengar i dem.

Om du vill lära dig mer om aktier och gå från att vara nybörjare till att veta exakt hur man kan tjäna pengar, köp vår onlinekurs i aktiehandel för nybörjare! Du får lära dig allt om hur aktier och börsen fungerar, och se riktiga exempel på aktieportföljer och hur man ska göra för att maximera sina vinster.

Investera i aktier: Steg för steg

Att investera i aktier betyder att köpa en andel av ett företag. Kollar vi bakåt i tiden så har värdet på aktier (börsen) ökat med ungefär 8% per år. Om du investerar 25 000kr idag och investerar 2500kr i månaden så är ditt kapital efter 25 år då värt ungefär 2,5 miljoner kronor! Då är 1,7 miljoner av den summan ren vinst som dina pengar har växt utan att du behövt jobba för det. Man kan börja med mindre summor också, bara man börjar så fort som möjligt så att pengarna får växa ifred.

Sen måste man såklart skatta för detta som med allt annat. I ett vanligt aktie- och fondkonto så skattas vinsten med 30% när du säljer, men det blir ändå så att ditt kapital har växt till cirka 2 miljoner kronor. Man behöver dock inte ha sina aktier i ett aktie- och fondkonto, utan det finns även andra konton som t.ex ISK (Investeringssparkonto) som jag och många andra har, där man inte skattar på vinsten utan ditt kapital beskattas med en viss procentsats varje år. Det räknas ut av sig självt så du slipper redovisa skatten själv. 

Hur man räknar ut skatten är lite krångligt men om ditt kapital ökar rimligt över lång tid och du inte gör förlust så är det troligen alltid mer värt att investera i aktier via ett ISK-konto.

Steg 1: Ha ett konto på en billig bank

För att skaffa ett ISK eller ett aktie- och fondkonto så behöver du vara kund hos en bank. Om du är kund hos någon storbank (Nordea, swedbank, handelsbanken osv.) så kan du investera från deras hemsidor men det finns nackdelar med att göra det. När du köper aktier så betalar du en avgift som kallas för ”Courtage”.

Hos storbankerna är det oftast dyrare att handla med aktier och därför är det bäst att spara i aktier hos en internetbank som Avanza eller Nordnet som har lägre avgifter och fokuserar på mindre kunder som oss vanliga privatpersoner! Det är till och med gratis att handla med aktier på stockholmsbörsen om man har under 50 000kr i kapital hos Avanza. Jag använder själv Avanza som bank och de har enligt mig och många andra bäst service av bankerna.

Klicka här för att komma till Avanza och sedan kan du skapa ett konto genom att klicka på ”Bli kund” högst upp till höger. Sedan kan du följa instruktionerna på deras sida för att öppna ett ISK eller aktie- och fondkonto direkt. De har även en egen akademi där man kan lära sig gratis om allt från skatter & deklaration till vad en börsintroduktion och emission är. Om du vill lära dig om sånt så rekommenderar jag Avanzas akademi!

En annan ganska populär internetbank utöver Avanza är alltså Nordnet. Avanza och Nordnet är i princip lika bra, men det finns några få skillnader. Vi rekommenderar att man skapar ett konto på båda bankerna och jämför själv vilken man har som personlig favorit (det är gratis). Du kan även läsa vår jämförelse mellan Nordnet och Avanza.

Steg 2: Att välja aktier

Vilka aktier ska man då köpa? Och hur många? Som nybörjare är det viktigt att sprida ut sina pengar över många olika aktier. På så sätt minskar risken. Om du äger 4 olika aktier och en av dem har otur och minskar med 20% så skulle det betyda att hela din portfölj (portfölj = alla dina aktier tillsammans) minskar med 5%. Om du däremot äger 20 olika aktier och ett minskar med 20% så minskar din portfölj bara med 1%. Så runt 15-20 olika aktier är bra för att sprida ut riskerna.

Det finns olika typer av aktier i olika kategorier. T.ex finns det fastighetsbolag, banker, råvarubolag, industribolag, investmentbolag osv..

Den typen av bolag som jag gillar mest är investmentbolag. Det är bolag som tjänar pengar genom att investera i och äga andra bolag. De är experter på att köpa andra bolag och förvalta dem. Man får en bra riskspridning direkt också eftersom varje investmentbolag innehåller många olika bolag. Det är i princip som en liten aktiefond. (Läs mer om fonder här)

Eftersom du har läst ända hit så ska du få en lista helt gratis över exakt vilka bolag jag själv äger i min investmentbolag-portfölj. Här är bolagen:

  1. Bure 2. Industrivärden 3. Investor 4. Kinnevik 5. Latour 6. Lifco 7. Lundbergs 8. Creades 9. Svolder 10. Öresund


Genom att äga dessa 10 bolag så får du en bra riskspridning och en historisk avkastning som är bättre än börsen. Detta garanterar dock inte att det blir så framåt, men jag tror att de kommer fortsätta slå börsen i avkastning även i framtiden. Hittills i år har jag iallafall haft högre avkastning med denna portfölj.

Steg 3: Köp dina aktier

Att köpa aktierna är enkelt. Först söker man efter bolaget på Avanza uppe till höger i sökrutan och sen trycker du på bolaget du är ute efter. Det finns också olika typer av samma aktie, t.ex om du söker efter ”Investor” så kommer det upp ”Investor A” och ”Investor B”.

Jag rekommenderar att köpa de aktierna som har högst likviditet (Mest handel). Då får man oftast bäst pris när man köper/säljer eftersom de finns fler köpare och säljare. A-aktier är vanligtvis aktier med större röstvärde till bolagsstämmorna, men de flesta är inte intresserade att använda sina röster i bolagsstämmorna ändå. Det spelar dock inte så stor roll vilken av dem du köper.

Om du trycker på t.ex ”Investor B” så kommer du till en sida där man ser information om just den aktien. Om du sedan trycker på den blå knappen där det står ”Köp” så kommer en ruta där man kan skriva in hur många aktier man vill köpa och till vilken kurs. Som på bilden nedanför.

orderläggning aktier

Om jag då skriver in ”1” på antal och kursen står i 390 så får jag alltså betala 390kr. Eftersom jag har mitt konto på Avanza så kostar det ingenting i avgift att köpa aktierna i det här fallet! Sen klickar jag bara på ”köp” och lägger min order. Nu vet du hur man gör!

Har du även lust att börja läsa affärstidningar gratis? Då kan vi rekommendera Arcy som man testa 30 dagar gratis och läsa den populära affärstidningen Privata affärer och även deras ”placeringsguiden” med tips och värdefull info om investeringar, där man kan lära sig väldigt mycket.

Man kan direkt avsluta prenumerationen och fortfarande läsa i 30 dagar gratis. Annars får man betala strax under 100kr per månad för prenumerationen!

Rekommenderade guider

Spara pengar-guiden

Lär dig spara pengar och få mer pengar över varje månad.

Fondhandel

Lär dig handla med fonder och få dina pengar att växa.

Få gratis hjälp i vår facebook-grupp

Gratis e-bok till din email▼

Inkomstguiden på facebook▼

Kontakta oss▼

Innehållsförteckning

Top

Den här hemsidan använder cookies: Läs mer här.