Nordnet vs Avanza (Jämförelse 2020)

Guiden innehåller samarbetslänkar: Läs disclaimer längst ned på sidan. Vi samarbetar endast med företag som vi själva gillar!

Jämförelse av internetbankerna Nordnet och Avanza. Vilken bank passar dig bäst?

Jämförelse av Nordnet och Avanza

Här jämför vi de två populära internetbankerna Nordnet och Avanza. Vi jämför avgifter, design, användarvänlighet och till sist ett totalt snittbetyg.

Avgifter:

Avanza: 4,5/5
Nordnet 4,7/5

På avgifter, som många tycker är den viktigaste punkten, är både Avanza och Nordnet bra och har väldigt liknande upplägg. Nordnet har marginellt bättre villkor för att kunna ha den lägsta courtageklassen (Bra för nybörjare). 

Dock är Avanza att föredra om man vill göra det enkelt för sig och om man inte vill ha ett konto på ”Shareville” (Nordnets sociala plattform för aktiehandel). Se courtageklasser för respektive bank nedan.

Avanzas courtage-klasser (avgift-klasser)

Villkoren för att få använda Avanzas Start-klass är följande: Max 50 000kr i totalt kapital på Avanza + Max 500st gratisaffärer per år.

Nordnets courtage-klasser (avgift-klasser)

Som ni ser har Nordnet ingen courtageklass som är helt gratis, men däremot har de en ”kom igång-rabatt” som gör det gratis att handla på Stockholmsbörsen med vissa villkor. Här är villkoren:

Hur ser det ut med utländska affärer?

För affärer utanför norden har de båda bankerna nästan exakt samma avgifter. På Helsingforsbörsen har Nordnet dock minst 1kr medan Avanza har 0,95 euro. Om du är en småsparare som gillar finska aktier kan det alltså vara smart att välja Nordnet!

Användarvänlighet och design:

Avanza: 5/5
Nordnet 4,5/5

På användarvänlighet tittar vi på både design, hur plattformarna är uppbyggda och även på hur enkelt det är att hitta det man söker efter. Slutsatsen här är att Avanza drar det längsta strået, även om designfrågan är en smaksak.

En sak att tillägga är att båda bankerna har gratis svenska indexfonder för sina kunder. Avanzas heter ”Avanza zero” och Nordnets heter ”Nordnet Indexfond Sverige”.

Startsida i inloggat läge

Avanza

Nordnet

Överblick vid aktieköp

Avanza

Nordnet

Överblick vid fondköp

Avanza

Nordnet

Slutsats:

Avanza: 4,75/5
Nordnet 4,6/5

För att sammanfatta denna jämförelsen så vinner Avanza på användarvänligheten. Nordnet är dock nästan lika bra. Vi rekommenderar att man har ett konto på båda bankerna för att utnyttja den statliga insättningsgarantin och skydda sitt kapital. (Man blir ersatt av staten upp till en viss summa om banken skulle gå i konkurs). 

Det är gratis att öppna konton på både Avanza och Nordnet. Man kan då också testa båda sajterna och bedöma vilken man själv har som favorit. Öppna konton genom länkarna nedan! Kolla även in vår guide till aktiehandel.

Top

Den här hemsidan använder cookies: Läs mer här.