Börja blogga

Guiden innehåller samarbetslänkar: Läs disclaimer längst ned på sidan. Vi samarbetar endast med företag som vi själva gillar!

Guide: ca 20 minuter

Du lär dig: Att skapa en helt fungerande, proffsig och modern blogg.

Starta en blogg

I den här guiden visar jag steg för steg hur man gör en blogg med webbhotellet one. På det här sättet får man en egen domän (t.ex inkomstguiden.se) och äger sin blogg. Detta gör jag här i guiden för bara 69 kronor i månaden vilket gör det ganska enkelt att få en lönsam blogg. Jag behöver alltså bara tjäna över 69kr i månaden för att gå plus på bloggen.

Man kan även göra en blogg gratis med t.ex blogg.se. Nackdelen med det är att man inte äger själva bloggen och domän-namnet. Det ser oproffsigt ut och man får ”.blogg.se” i slutet av sin hemsidas namn och därför väljer jag själv att göra bloggen med egen domän. Vissa steg här i guiden är exakt samma som hur man gör sin egna hemsida eftersom jag gör bloggen på ungefär samma sätt.

Steg 1: Välj kategori och namn på bloggen

Försök att tänka på vad du skulle vilja skriva om, om du gjorde en blogg. Kanske du brinner för någon sport eller t.ex matlagning. Då kanske du kan börja blogga om svensk fotboll (speltips, vad du tror om matcherna och vissa spelare osv.) eller kanske en matblogg med maträtter + recept som du själv har lagat. Det viktigaste är att du kan en del om ämnet du skriver om, eller iallafall har ett intresse för det. 

Om du bestämt dig för att blogga om fotboll så skulle bloggen kunna heta t.ex fotbollsbloggen.se. Man kan också blogga om sitt eget liv som många bloggare gör. När du väl har tänkt ut något att skriva om så går du vidare till steg 2!

Steg 2: Webbhotellet

Första steget är att göra ett konto på webbhotellet. Klicka här för att komma till one, som är det jag använder mig av i den här guiden.

När du klickar på länken så kommer du till startsidan som på bilden nedan. Tryck sedan på den blå knappen ”Kom igång”.

Efter du har tryckt på ”kom igång” så ser du alternativen som på bilden nedan. Klicka nu på ”Köp nu” på alternativet i mitten, entusiast. Eller något annat alternativ om du skulle vilja det.

När du har valt paket så kommer du till en sida där du ska välja ditt domän-namn (vad bloggen ska heta). Eftersom jag ville ha svenskaspeltips.com så skriver jag in ”svenskaspeltips” och väljer sedan .com. Man kan även välja .se som domän vilket är lite billigare. Med en .se-domän så skyddas automatiskt dina kontaktuppgifter så att ingen på internet vet vem du som ägare av bloggen är. Med .com-domän så kan man köpa till domänsekretess för 8kr i månaden.

När man valt domän-namn så klickar man alltså på ”Välj” och sedan ”Till kassan” som kommer upp. (Designen på vissa sidor kan ha förnyats men bör fungera precis likadant som när guiden skapades).

Nästa steg är att fylla i dina uppgifter (namn och email) och sedan trycka på ”Nästa”. Skriv sedan in dina uppgifter som behövs för att gå vidare.

Om du ska köpa en .com-domän så kan det vara bra att köpa med ”Domänsekretess” som skyddar dina uppgifter från att andra på internet kan se vem du är. När du har skrivit in dina uppgifter och valt om du vill ha domänsekretess så klickar du på ”Till kassan” som jag gör på bilden nedanför!

Efter det så väljer man betalningsmetod och klickar på ”Köp”. Kontrollera även att dina uppgifter blev korrekta.

För mig blev kostnaden 827,5kr för ett helt år, vilket betyder 69kr i månaden. Med reklam och affiliate-länkar på bloggen så kan det bli en riktigt lönsam hemsida med så låga kostnader. När du har betalat så kommer rutan nedanför där det står att du har fått ett email med mer information.

Nu ska du alltså gå in på din e-mail och leta upp mailet som de har skickat till dig. Mailet jag fick hade rubriken ”Orderbekräftelse – svenskaspeltips.com”. I mailet finns en länk som det står ”Slutför beställning” på. Nedanför kan du se hur mitt email såg ut.

När man klickar på ”Slutför beställning” så får man inom 5 minuter ett till mail (”Välkommen till one.com”) med instruktioner om hur man väljer ett lösenord. Klicka i det mailet på ”Välj lösenord” för att gå vidare.

Efter man har valt lösenord så trycker man på ”Spara” och man kommer då in i kontrollpanelen! Du har nu gjort klart steg 1 och kan gå vidare till steg 3.

Steg 3: Installera bloggen

När man är klar med steg 1 så är det dags att börja bygga upp bloggen. Det jag och de flesta andra använder sig av när man bygger en blogg är ”wordpress”. Det är ett enkelt verktyg för att bygga upp sin blogg och välja ett snyggt tema helt gratis.

Om du har gjort klart steg 2 så kommer du in i kontrollpanelen som ser ut som på bilden nedanför.

Man ska nu klicka på den blå rutan i mitten där det står ”WordPress 1-klick” för att installera wordpress.

Klicka sen på ”Ny installation”. Du ska nu välja språk och vart du vill ha din blogg. På bilden nedanför ser du hur det fungerar. Alla ni som bara ska ha en vanlig blogg väljer att ha bloggen på startsidan/vanliga domänen (www.svenskaspeltips.com för mig). Jag valde att ha bloggen på ”blogg.svenskaspeltips.com” eftersom jag redan har en färdig hemsida på ”www.svenskaspeltips.com” (där gjorde jag hemsida-guiden till hur man gör en vanlig hemsida).

Efter det så klickar du på ”installera” och sen ”Fortsätt” för  att komma till sidan på bilden nedanför. Där skriver du in ett användarnamn, lösenord och email. Det är viktigt att du kommer ihåg lösenordet så det kan vara bra att skriva ned det.

Efter det så väljer du titel, slogan, kryssar i villkoren och klickar sen på ”Fortsätt”. Jag skrev in ”Svenska speltips – Speltips om fotboll och ishockey”.

När man sen ska välja tema så kan man välja ett där (man kan ändra tema senare) eller göra som jag och skrolla ned till botten och trycka på ”Gå till instrumentpanelen”. Jag har tänkt använda mig av ett gratis bloggtema som vi installerar senare i wordpress.

Efter det så kommer man till startsidan där man kommer göra alla inställningar för bloggen och skapa alla inlägg. På bilden nedanför kan du se hur det ser ut!

Steg 4: Installera tillägg och tema

När du vill logga in på din bloggs wordpress så kommer du alltid dit genom att gå in på din bloggs domän + /wp-admin. Jag loggar alltså in på min hemsidas wordpress genom att gå till svenskaspeltips.com/wp-admin.

Med wordpress kan du nu installera ett snyggt blogg-tema och börja göra blogginlägg. Det första jag gör är att installera bra tillägg som är användbara när vi ska ha vår blogg. Om man trycker på tillägg till vänster så ser man alla tillägg (plugins om det står på engelska) och där kan man uppdatera/lägga till/ta bort tillägg. Man kan lägga till många tillägg med massa olika funktioner. Jag kommer nu ta bort alla tillägg (förutom one.com-tillägget) som redan är installerade och istället installera dessa tillägg:

iThemes Security (Ett bra tillägg för att öka säkerheten lite extra)

Page Builder av siteorigin (tillägget jag bygger upp sidorna och gör inlägg med)

-”Siteorigin widgets bundle” + ”Livemesh SiteOrigin Widgets” + ”SiteOrigin CSS” (Några extra tillägg till Page Builder)

När du har alla tillägg så är det dags att installera temat för hemsidan. Till vänster i hemsidans wordpress hittar du ”Utseende” eller ”appearance” på engelska, precis över tillägg-knappen. Tryck där och tryck sedan på ”teman”. Tryck sen på ”lägg till nytt”. Du ska sen ladda upp ett tema för din som du kan ladda ner gratis här: https://sv.wordpress.org/themes/nisarg/. Om du vill ha ett annat tema än ”nisarg” som jag använder så kan du välja ett annat här: https://sv.wordpress.org/themes/search/blog/

Tryck sen bara på ”Ladda ner”. Du kommer då få en zip-fil nerladdad som du sen ska ladda upp på hemsidans wordpress genom att trycka på ”Ladda upp tema”. Se bilden nedan för hur det ser ut när du laddar upp temat. Man trycker på ”Välj fil” och sen väljer man bara zip-filen som man nyss laddade ner.

När du har laddat ner temat och installerat klart så kan du aktivera det genom att trycka på ”Teman” igen, och trycka på ”aktivera” på ditt tema. På bilden nedanför ser du hur man gör.

För att ändra om lite hur det ser ut på bloggen så kan man trycka på ”Utseende” och sen på ”Anpassa”. Från början ser bloggen lite ful ut. Du kan nu fixa din blogg och ändra text, färger, bakgrundsbild och även ladda upp din egen logga. Om du inte har en logga så kan du göra en själv i t.ex photoshop eller köpa en för cirka 40kr från fiverr. För att komma till fiverr kan du klicka här. Där kan du söka på ”Logo” och välja någon designer som gör en logga åt dig för bara 5$.

En bakgrundsbild kan du ladda ner gratis från en sida som t.ex pixaybay.com och använda på din hemsida som bakgrundsbild!

Det finns mycket man kan göra och jag kan inte kan ta upp allt här. Du kan lära dig mer om wordpress och temat du använder genom att t.ex söka efter guider på youtube.

Steg 5: Skriv ditt första inlägg

När du har gjort klart allt annat är det dags att göra det första inlägget. Det kan vara att du bara presenterar vad du ska skriva om på bloggen, vem du är osv.

Till vänster i bloggens wordpress så klickar du på ”Inlägg” och sen på ”Skapa nytt”. När man nu gör ett nytt inlägg så kan man använda sig av ”Page Builder” (tillägget som vi installerade). Tryck på page builder (inringat på bilden nedanför).

Tryck sen på ”Lägg till widget” och välj en widget som heter ”SiteOrigin editor”. Man kan då klicka på rutan där det står siteorigin editor (se bilden nedanför och klicka på det inringade området till vänster), och efter det börja skriva. Om du vill lägga till en bild till inlägget kan du antingen lägga upp en egen bild eller söka efter en gratis bild på t.ex pixabay.com. Klicka sen på ”Färdig” och ”Publicera” för att publicera ditt nya inlägg.

Nu har du lärt dig hur man gör nya inlägg, och dina inlägg dyker upp på framsidan av din blogg. Om du vill lära dig mer om wordpress och ditt tema så rekommenderar jag att du googlar eller söker på youtube efter mer information.

När du väl har kommit igång med bloggen och gjort ditt första inlägg så kan du kolla på nästa steg.

Steg 6: Reklam och affiliate-länkar

Detta är steget som gör att vi kan tjäna pengar på vår blogg. Om du t.ex bloggar en del om kläder så kan du genom ”affiliate-nätverk” tjäna pengar genom att skicka vidare dina läsare till sajter som t.ex klockor.nu. Om nu någon av dina läsare köper en klocka så får du provision för köpet! Om du får 10% i provision och din läsare köper en klocka för 2000kr så får du alltså 200kr.

Ett affiliate-nätverk som jag är med i heter Adrecord och är både enkelt och har många företag som man kan länka till på sin egen blogg. Klicka här för att komma till deras hemsida. Där kan du göra ditt eget konto snabbt och enkelt och sedan börja välja företag att marknadsföra åt. På fliken ”Program” så hittar du alla företag. På bilden nedanför ser du hur det ser ut!

Man kan då få sin egen affiliate-länk till företaget som automatiskt registrerar när någon av dina läsare klickar på länken och köper något. Man kan också förkorta länken genom t.ex bit.ly. Då kommer länken se ut ungefär såhär (bit.ly/abcd) istället för lång och krånglig. Klicka här för att komma till bit.ly och förkorta din länk. Det ser då bättre ut när du klistrar in den korta länken i dina texter på bloggen.

Om du vill ha reklam på din blogg och tjäna pengar på det sättet så rekommenderar jag Googles tjänst Adsense. Med Adsense så sätter du upp reklam på din hemsida men väljer inte själv från vilka företag reklamen är. Företagen har redan betalat Google och sen betalar google dig för att du har deras reklam på din blogg. Gör ett konto här på: adsense.com. Om du har problem med att sätta reklamen på din sida kan du söka efter hur man gör på youtube.

Jag rekommenderar dock att fokusera på affiliate-intäkterna främst eftersom du troligen tjänar mest pengar på det. Dessutom är det snyggt utan reklam på bloggen.

Steg 7: Marknadsför din blogg

Du måste nå ut till fler personer för att få så mycket trafik som möjligt till din blogg. Ju fler läsare du får desto mer pengar kommer du ju tjäna. Du kan göra detta för att marknadsföra din blogg:

Samarbeta med andra bloggare: Ta kontakt med andra bloggare och väx tillsammans genom att t.ex göra inlägg om varandras bloggar.

Gör sidor på sociala medier: Gör t.ex en facebook-sida som dina läsare kan gilla och gör reklam där när du har gjort ett nytt inlägg. Du kan även göra utlottningar på facebook. Kanske dela ut en rabattkod någonstans för 500kr som nån har chans att vinna om de delar/gillar/taggar en vän i ditt inlägg på facebook. Detta ger stor trafik till din facebook-sida som länkar vidare till din blogg.

Skriv bra blogginlägg som gör att besökare kommer tillbaka av sitt egna intresse. Tänk på vilken din målgrupp är och vad de kan vara intresserade av, och sälj sen in en produkt som läsaren kan bli sugen på att köpa.

Var aktiv. Försök ta kontakt med dina besökare. Svara på kommentarer och frågor som dina läsare har.

Kommentera på andras bloggar och ha en länk till din egen blogg i kommentaren!

Få gratis hjälp i vår facebook-grupp

Gratis e-bok till din email▼

Inkomstguiden på facebook▼

Kontakta oss▼

Innehållsförteckning

Top

Den här hemsidan använder cookies: Läs mer här.