Tjäna pengar som iNfluencer

Guiden innehåller samarbetslänkar: Läs disclaimer längst ned på sidan. Vi samarbetar endast med företag som vi själva gillar!

Guide: ca 10 minuter

Du lär dig: Hur man man bygger upp sitt varumärke och tjänar pengar som influencer

Steg 1: Hur stort är ditt varumärke just nu?

När man vill tjäna pengar på sina sociala medier så är det viktigt att man börjar med rätt förväntningar. ”Varumärke”  för en influencer, är ofta influencern själv. Alltså ditt namn, det folk känner igen och pratar om. Och ju fler följare/fans du har desto större varumärke. 

Om du till exempel har under 10 000 följare kan det vara svårt att få bra betalt av något företag för ett sponsrad inlägg, eller t.ex en sponsrad video. För dig som har fler följare så kan du lättare tjäna pengar på ditt varumärke, och till exempel börja sälja egna produkter (mer om detta i steg 2). För dig som har färre följare kan det istället vara bra att fokusera på att växa, och endast ibland göra reklam för produkter (affiliate marketing).

Utgå ifrån hur många följare du har, och tänk på hur många följare du VILL ha i framtiden. För att få ett större varumärke snabbare så kan man också investera pengar i marknadsföring. Om du satsar seriöst och vill växa fortare som influencer så kan du alltså investera i reklam, till exempel på instagram och youtube. Vi hjälper influencers att marknadsföra sig själva, så du kan kontakta oss om du vill ha hjälp att skapa effektiv marknadsföring.

Steg 2: Sälj egna eller någon annans produkter

Som influencer så kommer du inte få pengar ”bara för att”, utan du får såklart pengar för att skapa värde för företag och organisationer som vill förknippas med dig, och exponera sina egna varumärken i dina kanaler. Det betyder att pengarna du kan tjäna alltid i grund och botten kommer ifrån produkter. Antingen andra företag som har produkter (företag som betalar dig för att marknadsföra deras varumärke/produkter), eller egna produkter som du tar fram och säljer själv (mer om egna produkter i steg 3).

Att hitta företag att samarbeta med som influencer kan vara svårt, och man kanske är osäker på vem man ska kontakta och hur mycket man ska ta betalt. Om du har över 10 000 följare så kan du kontakta oss på inkomstguiden så hjälper vi dig med detta och försöker sammanlänka dig med företag vi tror kan passa. Annars kan du själv försöka kontakta företag du tror skulle kunna vara intresserade. Dock är det när man har få följare antagligen bäst att göra reklam för andras produkter genom så kallade affiliate-länkar. Då får du som influencer provision (en del av pengarna från köpet) när någon klickar på din länk till ett företag, och den personen sedan köper något av företaget.

Om du vill sälja andras produkter genom affiliate-länkar, så kan du med enkelhet använda dig utav ett affiliate-nätverk såsom Adrecord, där du kan vara ”affiliate” till många olika företag. Du kan öppna ett konto helt gratis. På adrecord finns många välkända företag som du enkelt kan tjäna pengar på genom att länka till. Det rekommenderas att börja med bara ett affiliate-nätverk eftersom man då får alla pengar från samma ställe och det blir enklare att nå utbetalningsgränsen.

Adrecord är perfekt att börja med. När du har loggat in så ser det ut som på bilden nedanför och du kan söka i ”programkatalogen” för att komma igång och tjäna pengar. Välj ett program som passar ditt varumärke (produkter som du tror dina följare kan uppskatta). T.ex om du visar upp mycket kläder till dina följare, så kan du skicka vidare dina följare till företag på adrecord som säljer just kläder. Du får då sen en del av vinsten när din följare köper kläderna som du länkar till.

tjäna pengar på instagram genom affiliateprogram

När du har fått din egen affiliate-länk till företaget du vill länka till så kan du förkorta länken genom t.ex bit.ly. Då kommer länken se ut ungefär såhär: (bit.ly/dinlänk) istället för lång och krånglig. Klicka här för att komma till bit.ly och förkorta din länk. Det ser då bättre ut när du ska länka till produkten/produkterna.

Steg 3: Utöka ditt varumärke

Även om man har få eller många följare så vill man såklart alltid ha flera. Var aktiv och publicera innehåll som dina följare gillar, så kommer ditt varumärke att sprida sig och följarna kommer att öka. Ett annat enkelt sätt att få fler följare är att samarbeta med andra influencers som är ungefär lika stora som dig. Ni kan då göra en video tillsammans, lägga ut bilder, eller stories som berättar om varandras profiler/kanaler osv.

När du får fler följare och ditt varumärke växer så har du lättare att tjäna pengar som influencer. När man får ett större varumärke så är det viktigt att man är synlig på många plattformar och det kan vara bra att göra en egen hemsida som kan komma högt upp i sökresultaten på google, om nån googlar på dig. På så sätt får man många av de som söker upp en att komma till sin egen hemsida istället för andras hemsidor med inlägg/info om dig. Man kan även tjäna stora summor pengar på sin hemsida genom reklam, samarbeten, länkar och produkter.

Många större influencers säljer även sina egna produkter, och det finns en anledning till det. Det blir ofta mer lönsamt än att bara göra reklam för andras produkter. De allra flesta som har blivit riktigt rika, är företagare.

Vill du satsa på ditt varumärke och tjäna mer pengar?

Du kanske vill börja sälja saker men inte vet vad eller hur? Vi på inkomstguiden kan hjälpa dig att starta en egen proffsig hemsida och webbshop, skapa ett eget erbjudande (en produkt såsom en videokurs, en vara eller tjänst) och sälja in den på ett bra sätt hos dina följare, som såklart också ska uppskatta det du säljer.

Om du säljer egna produkter så är du i princip en företagare, och det kan mycket väl vara dags att starta ett företag som du drar in pengarna till. Du behöver då bokföra alla transaktioner, göra årsbokslut, ta ut pengar/betala ut lön och betala avgifter, vilket komplicerar det hela lite. Även detta har vi erfarenhet av, och kan hjälpa dig med.

Om du är en seriöst satsande influencer som vill växa sitt varumärke, så samarbetar vi gärna med dig och hjälper dig framåt! Även mindre influencers som t.ex vill ha hjälp med en hemsida kan kontakta oss, eller följa våra guider här på hemsidan.

Rekommenderade guider

Spara pengar-guiden

Lär dig spara pengar och få mer pengar över varje månad.

Aktiehandel

Lär dig handla med aktier och få dina pengar att växa.

Få gratis hjälp i vår facebook-grupp

Gratis e-bok till din email▼

Kontakta oss▼

Innehållsförteckning

Top

Den här hemsidan använder cookies: Läs mer här.