Kom igång: Guide till att få en bättre ekonomi

Guiden innehåller samarbetslänkar: Läs disclaimer längst ned på sidan. Vi samarbetar endast med företag som vi själva gillar!

Genom att följa stegen i denna guide så kommer du få chansen att få en bättre ekonomi. Behåll mer pengar varje månad och få dina pengar att växa genom att spara/investera så som passar din livssituation bäst.

Kom igång-guiden är indelad i 3 steg:

Minska onödiga kostnader. T.ex lån, bostad men även mindre kostnader såsom mobilabonnemang.

Öka dina inkomster. Hur får man högre lön? Utbildning? Starta företag?

Få dina pengar att växa. Investera pengarna och låt pengarna jobba åt dig.

Kom igång nedan!

blå bank och träd

Steg 1: Minska på onödiga kostnader

Det första steget mot en bättre ekonomi är att MINDRE pengar ska gå ur din ficka varje månad. Dels saker du köper som du inte behöver, men också t.ex lån med för hög ränta.

Lån: Minska din ränta

Börja med att titta på dina större kostnader som t.ex räntan på eventuella lån. Vad betalar du i ränta varje månad just nu? Du kan sedan jämföra din ränta med andra lånegivares på compricer och om du kan få lägre ränta så kan du göra ett byte! När det handlar om större summor så gör små procent-skillnader stor skillnad på vad man betalar. Redan här kan du spara mycket pengar. Du kan även jämföra elpriser och olika typer av försäkringar. Det finns mycket att spara pengar på! Klicka på knappen nedan för att gå till jämförelsesidan..

Andra stora kostnader

Här kommer några självklara tips om större kostnader men som man lätt kan glömma att tänka på. Ett exempel på en stor kostnad är din hyra/kostnad för bostaden du bor i. Om du bor för dyrt kan det vara läge att titta på andra alternativ. Ibland finns det billigare hyresrätter/hus i närheten. Om priset på din bodstad gått upp kanske det även är läge att sälja och ta hem vinsten.

En annan stor kostnad brukar vara mat. Du kanske äter mycket ute på restauranger av vana, t.ex går du kanske ut med kollegor och äter. Här kan man spara mycket pengar på att äta mat man lagar själv och även göra matlådor att ta med sig när man inte kan äta hemma. För att köpa billigare mat än i de vanliga butikerna och samtidigt få maten levererad hem så rekommenderar vi matsmart, som bland annat säljer varor som det har producerats för mycket av och har då möjligheten att sälja till låga priser. Klicka här för att komma till deras hemsida.

Kostnader för transport brukar också vara dyra. Speciellt för de som åker bil mycket. Kolla om du kan börja cykla eller ta promenader istället. Det sparar både mycket pengar och som bonus är det bra för hälsan. Vi har också fler guider till att spara kostnader, se alla på spara pengar-sidan. Klicka på knappen nedan.

Var går resten av dina pengar?

Håll koll på dina mindre kostnader: Mindre kostnader/prenumerationer kan lätt bli stora när man låter köpen bli många. Därför är ett bra tips att ladda ner en app såsom Lunar, där man kan hålla koll på vart sina pengar går, och dra ner på de kostnader man egentligen inte behöver ha.

Mobilabonnemang är också en sak som i princip alla har. För att ha ett så billigt abonnemang som möjligt kan det vara bra att jämföra sitt abonnemang med andra alternativ. Vimla är ett bra och billigt alternativ som just nu är den bästa operatören enligt oss. Vimla använder telenors nät som täcker 99,9% av sveriges befolkning. Billigt och bra. Du kan klicka på knappen nedan för att komma till Vimla och jämföra med ditt nuvarande abonnemang!

Minskat kostnader
33%

Steg 2: Öka dina inkomster

Efter att ha minskat på kostnader och fått mer pengar kvar varje månad, så ska vi nu också försöka öka våra inkomster. Detta är det främsta syftet med inkomstguiden och det mesta på hemsidan handlar om att på olika sätt tjäna mer pengar.

Fast anställning

Den främsta källan till inkomst för de allra flesta är en fast anställning. Ett vanligt jobb.

Om man inte har så mycket pengar att t.ex starta företag med så är det oftast värt att ha en fast anställning, och om man varken har jobb eller mycket pengar så bör man söka jobb och ta det bästa man kan få.

Ett annat alternativ som kan vara bra för dig utan arbete, men också för dig som har ett arbete där du är missnöjd med din lön, är att utbilda sig till ett yrke med både högre lön och ett stort behov av personal (en fördel eftersom det bör vara enkelt att få jobb efter utbildningen). Man får då även oftast flera olika alternativ på arbetsplatser och har en bättre position att förhandla om lön, eftersom många företag kommer vilja anställa dig. Se vilka yrken som har bra framtidsutsikt och lön på t.ex hemsidan allastudier.

Om du trivs med ditt yrke kan du även löneförhandla för att försöka få högre lön, och även jämföra med vad andra i din bransch får betalt. Kanske får du högre betalt om du tar ett jobb hos en annan arbetsgivare i branschen? Du kan se statistik om lön för ditt yrke på: SCB.

Inkomst på sidan av

Det här är som sagt det som denna hemsida, inkomstguiden.se, till största del handlar om. Att tjäna pengar på sidan av ditt jobb. Det kan även bli så att dessa inkomster blir så stora att du kan sluta på ditt jobb och leva på dina nya inkomstkällor. 

För de flesta sätten att tjäna en extra inkomst behövs inte mycket pengar att starta med. Som du ser på flikarna högst upp på hemsidan så har vi gratis guider på hur du kan få inkomst från att starta din egna hemsida/blogg, webbshop, hur du tjänar pengar på sociala medier, spelbonusar osv.

Till en början kommer dessa inkomster antagligen vara relativt små, men det är något man bygger upp över en längre tid. De flesta metoder till att få en extra inkomst kräver inte så mycket tid, och du kan bygga upp dem på fritiden med målet att de tillslut ska bringa in mer pengar än din fasta anställning.

Starta företag?

Att starta företag behöver inte vara världens största grej, utan man kan faktiskt driva ett företag på sidan av sitt jobb. Ett exempel är att man gör ett företag och startar en webbshop. Det behöver inte behövas mycket startkapital om man inte har något eget lager. Detta kan man läsa mer om i våran guide för webbshop.

Om du har jobbat ett tag och funderar på att starta eget istället så kan det vara ett bra alternativ. Då ska det dock planeras noggrant innan man gör en större satsning. För det första måste man gilla att ta eget ansvar, ha en bra idé som man verkligen tror på, eller ha en kundkrets som man vet kommer köpa från en/anlita en. T.ex kan man jobba som konsult inom en bransch om man tidigare arbetat som fast anställd inom branschen och har mycket kontakter.

De flesta som har blivit riktigt rika har byggt upp ett eller flera företag. Däremot är det inget krav för att bli rik. Om du följer denna guiden kan du bli mångmiljonär om du ökar dina inkomster tillräckligt mycket och har lägre kostnader, så att du går plus varje månad. Genom nästa steg, steg 3 så lär du dig även hur man kan få sina pengar att växa. Detta är också extremt viktigt om man vill bygga upp en större förmögenhet. Läs mer i det nästa och sista steget!

Du har nu ökat dina inkomster
67%

Steg 3: Få dina pengar att växa

När man har både sänkt sina kostnader och ökat pengarna som går in på kontot varje månad så har man mer pengar över. Dessa pengar bör man nu försöka få att växa, så att de pengar du jobbat för istället börjar jobba för dig.

Investera långsiktigt

Det viktigaste när man vill få sina pengar att växa är att investera långsiktigt. Om man sen prickar rätt i sina val av t.ex aktier så kan avkastningen bli enormt mycket högre än om man prickar fel. För en vanlig person skulle jag dock rekommendera att man investerar i en ”index-fond”. Enkelt förklarat så investerar man då i en fond där dina pengar fördelas på alla aktier. Om man t.ex köper Avanzas fond ”Avanza zero” så följer fonden den svenska börsens utveckling. Den är även helt avgiftsfri om du blir kund på Avanza (som också är gratis) Man bör dock inte lägga alla sina pengar i aktier/fonder. Man bör även ha en buffert först, en summa pengar som man har på ett bankkonto/sparkonto där pengarna inte är låsta och heller inte kan sjunka i värde. Dessa pengar kan man då använda om någon olycka inträffar och du är i behov av akuta pengar. De pengar du har utöver din buffert kan du använda för att investera och få pengarna att växa. Investera inte pengar du inte har råd att förlora. Förutom att investera i aktier/fonder så bör man även sänka och sprida sina risker lite genom att också investera sina pengar där man får ränta. Det finns olika sätt att göra detta på och du kan läsa mer i vår guide till att få ränta. Med aktier och fonder så finns det ingen garanti att dina pengar ökar i värde, speciellt inte på kort sikt. Men på lång sikt har börsen historiskt sett alltid gått upp. Därför bör man investera sina pengar på börsen. Läs mer i våra guider om att investera.

Börja månadsspara

Utöver att du fördelar dina pengar som du har just nu till en buffert och kanske också investerar en del i en indexfond såsom Avanza zero, så bör du också investera de pengar som du får över varje månad (Din inkomst – dina kostnader). Försök spara så hög procent av inkomsten som möjligt.

Vi har satt ihop en guide till att börja månadsspara snabbt, enkelt och anpassat för din situation. Du hittar den på investera>Månadsspara, eller genom knappen nedan.

Genom att du gör allt detta i guiden så kommer du som sagt ha lägre kostnader, högre inkomst och sen investera dina pengar så att de växer. Om du följer detta så kommer du ha alla möjligheter att bli rik eller iallafall få en något bättre ekonomi än du hade innan.

Du är nu klar och har förbättrat din ekonomi!
100%

Rekommenderade guider

Bonustrading

Lär dig omsätta spelbolags bonusar och få ut vinst.

Aktiehandel

Lär dig handla med aktier och få dina pengar att växa.

Få gratis hjälp i vår facebook-grupp

Gratis e-bok till din email▼

Inkomstguiden på facebook▼

Kontakta oss▼

Innehållsförteckning

Top

Den här hemsidan använder cookies: Läs mer här.