Tjäna pengar på youtube

Guiden innehåller samarbetslänkar: Läs disclaimer längst ned på sidan. Vi samarbetar endast med företag som vi själva gillar!

Guide: ca 10 minuter

Du lär dig: Att skapa en youtube-kanal och tjäna pengar på den.

Steg 1: Skapa kanalen

Först måste du veta vad du ska lägga upp för videor på din youtube-kanal. Ska du spela spel, sjunga, eller kanske lära ut något som du själv är bra på? Det finns många möjligheter och du kan i princip göra videor om vad du vill. Här är några kategorier du kan fundera på att göra videor om:

Bilar/bilsport, komedi, utbildning, film/animation, gaming, kläder/stil, musik, nyheter, videobloggar, djur, teknologi, sport…

På youtube loggar du in med ditt google-konto (skapa annars ett konto på gmail.com om du inte har något). Du kan sedan gå till den här länken (tryck här) och klicka på ”Skapa en ny kanal”.

Steg 2: Spela in och lägg upp videoklipp

För att spela in en video på din datorskärm så behöver du ett inspelningsprogram. Ett som är gratis och spelar in videoklipp med väldigt bra kvalité är ”Open Broadcaster Software” (OBS). För att komma till sidan där du laddar ner programmet gratis så kan du klicka här, Om man behöver hjälp med hur programmet fungerar så kan man leta upp en guide på youtube som hjälper en.

Om du ska göra videobloggar eller liknande så behöver du såklart en riktig kamera. På t.ex NetOnNet kan du hitta bra kvalitetskameror som du kan filma med. Du kan sedan bara föra över det du har spelat in på kameran till din dator och redigera videon innan du laddar upp den till youtube!

Efter att ha spelat in videoklippen så kan man alltså redigera dem. Om man bara ska klippa ihop och kanske lägga till musik så kan man göra det gratis i t.ex Windows Movie Maker. Du som har windows bör ha det installerat på din dator, men om du inte har det så kan man tyvärr inte längre ladda ner programmet eftersom Microsoft har slutat utveckla det. Du som inte har Movie Maker eller liknande program på din dator kan försöka hitta något annat gratis-program på internet, eller köpa ett redigeringsprogram som t.ex Pinnacle Studio. Ett tips är att googla lite efter redigeringsprogram som är aktuella just nu.

När du har lärt dig hur man redigerar sina filmer så är det bara att ladda upp dem på youtube.com/upload

Steg 3: Reklam

För att få reklam på videoklippen så kan de inte innehålla något copyright-skyddat material som t.ex musik från de flesta stora artisterna osv. Sen måste du aktivera inkomstgenerering på dina videoklipp (klicka här), klicka sedan i menyn på ”Intäktsgenerering” eller ”Monetization” om det står på engelska. Följ sen bara instruktionerna på den sidan.

När du är klar så går du till videohanteraren (klicka här) och klickar i videoklippen du vill ha reklam på, trycker på ”Åtgärder” (Actions om det står på engelska) och sedan ”Intäktsgenerering” (Monetize på engelska). När du har gjort det så har du reklam på dina videoklipp!

Steg 4: Få större publik

När du har lagt upp ett eller två videoklipp så har du förmodligen i princip ingen som kollar på dina videor. Det är nu du måste få en större publik genom att marknadsföra din kanal!

Man kan göra en hel del för att få fler tittare. Det viktigaste är att du lägger upp videor flera gånger i månaden (helst minst 1 i veckan). Detta ger folk som ser dina videoklipp en anledning till att komma tillbaka och se om du har lagt upp nåt nytt!

Om du vill så kan du även berätta till familj och vänner om din nya kanal, så kan den spridas genom att folk pratar om den. Annars kan du gå med i facebook-grupper och andra forum om ämnet du gör videor om, och försöka göra lite diskret reklam med en länk till din kanal. 

Kommentera även på andra youtube-kanaler som liknar din egna, så finns det chans att den kanalens tittare (som är intresserade i ämnet du gör videor om) går till din kanal och tittar på några videor! Svara även på kommentarer som du får på dina egna youtube-klipp så att dina tittare känner att de uppskattas.

Sen kan man även samarbeta med liknande kanaler (länka till varandra eller göra videor om varandras kanaler). Om den andra kanalens publik har ett intresse för det du gör videoklipp om, så finns det stor chans att de börjar följa även din kanal.

Rekommenderade guider

Spara pengar-guiden

Lär dig spara pengar och få mer pengar över varje månad.

Aktiehandel

Lär dig handla med aktier och få dina pengar att växa.

Få gratis hjälp i vår facebook-grupp

Gratis e-bok till din email▼

Inkomstguiden på facebook▼

Kontakta oss▼

Innehållsförteckning

Top

Den här hemsidan använder cookies: Läs mer här.